Echte Indonesiers zullen met trots vertellen over hoe hun over-oma-op-oma-op-moeders recept Rendang in de familie zit. Maar trust me, je kunt dit rendang ook plantaardig maken met wel een heel leuk fruit: Jackfruit.

De mogelijkheden met jackfruit om vleesgerechten enigszins een plantbased/vegan/vegetarische switch te geven zijn eindeloos. Ik experimenteer hier graag mee! Op mijn blog zal ik zeker nog meer gerechten posten waarin dit ingrediënt wonderen verricht.

Ik zelf eet al 15 jaar geen vlees meer. Al heb ik respect voor mensen die hier wel een voorkeur voor hebben. Dit wederzijds respect ontvang ik het liefst terug. Vragen hoe/wat/waarom mag altijd, maar als je mij schuwt om mijn idealen, denk ik “be nice en daag jezelf een keer uit om te ervaren waarom dit recept minstens net zo lekker kan zijn als het beroemde Indonesisch recept mét vlees.”.

Dit is de insteek van mijn blog. Proberen mensen nieuwsgierig te maken dat beroemde vleesproducten ook alternatief te maken zijn. Of het dan valt onder veganisme of vegetarisch eten, dat is iets waarvan ik vind dat je dat zelf mag bepalen hoe en wat je het wil eten. You do You!

Selamat Makan!

Ingrediënten

 • 3 eetlepels olie
 • 1 blik jackfruit a 550 gr (Dit vind je bij een toko bij jou in de buurt of bij de AH van het merk Fair Trade).
 • Half doosje champignons
 • Boemboe Rendang van het merk Fair Trade óf van het merk Toko Gembira (beiden te koop bij den Appie Heijn).
 • 1 stengel sereh (citroengras)
 • 250 ml kokosmelk
 • 4 grote kruimige aardappels
 • iets minder dan een half kopje warme volle melk
 • peper / zout / nootmuskaat

Bereiding

 • Maak het blik met jackfruit open en doe het in een vergriet. Laat de jackfruit uitlekken en spoel het goed af met water om nare geurtjes en smaakjes er uit te krijgen. Ik was het fruit zo’n 5 á 10 minuten.
 • Ik gebruikte een aardwerken tajine als stoofpan. Heb je dit niet? Dan voldoet een braadpan met dikke bodem ook. Doe 3 eetlepels olie in de tajine/braadpan, goed warm laten worden en bak vervolgens de champignons op.
 •  Bak de boemboe een paar minuutjes aan in een pan en meng het goed met de champignons. Voeg de jackfruit toe en vervolgens ook de kokosmelk en de stengel sereh. Laat ca. 30 minuutjes zachtjes koken, en draai het vuur zo klein mogelijk. Doe de deksel van de tajine op de pan. Roer af en toe goed door, zodat het niet gaat aankoeken.
 • Breek met een vork de stukjes jackfruit iets uit elkaar. Laat nog 15 á 20 minuutjes zachtjes doorkoken. Als je wil dat de vegan rendang iets meer indikt laat je de deksel van de pan tijdens het koken, is hij iets te ver ingedikt voeg je een beetje water toe.
 •  Haal de stengel sereh uit de pan en proef of de rendang nog een beetje peper of zout nodig heeft. Serveer de vegan rendang met rijst, atjar en/of koriander en eventueel wat rode peper of sambal voor een spicy twist.
 • Op onze foto zie je dat Roel een lekkere puree gemaakt. Dit van 4 grote kruimige aardappels. Deze schillen wij en vervolgens doen we 1 middelvinger top water in de pan met gezouten water. De aardappels koken wij met de deksel op de pan zo’n 30 minuten. Als je met een vork in de aardappels prikt en hij gaat er goed door heen dan zijn de aardappels goed. Giet de aardappels af. Dan met een vork of pureestamper stamp je het klein tot puree. Voeg er een klein beetje warme welk bij. Je kan de puree kruiden naar smaak. Zout/peper/nootmuskaat doe ik zelf altijd.
 • Het recept is goed voor 4 personen, of in ons huishouden met twee personen goed om hier twee dagen van te eten.
 • Wij eten de dag erna de rendang graag met Pandan of Basmati rijst. Deze kopen wij den Lidl, vinden wij erg lekker en goed betaalbaar.
 • Hier komt mijn grote kook-idool Jamie Oliver met een goede tip voor het koken van Pandan of Basmati rijst: pak een mok, vul deze met 1 kop rijst. Vervolgens vul je een pan met 2 koppen water. Zout erbij naar smaak, rijst zachtjes laten koken, wanneer kookt zo’n 10 minuten zachtjes koken zónder deksel op pan, af en toe roeren tegen aankoeken. Wanneer water is opgelost, draai je vuur uit, deksel op de pan en laat je het 10 minuten na stomen/garen. Dan krijg je een de allerlekkerste, romige iets wat plakkerige rijst!

2 thoughts on “Jack, Fruit je Rendang!

 1. Gisteren hebben we voor het eerst Rendang gegeten. Super lekker, dank je voor het (voor ons) nieuwe recept =D.

 2. Wat ontzettend leuk dat jullie het hebben geprobeerd en het lekker vonden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.