Geen categorie

Challenge: Een week geen boodschappen.

Je kent het wel. Het is de einde van de maand en je komt achter dat je wat geld wilt achterhouden om voor iets te sparen en je bent er bíjna. Ik besloot mezelf daarom uit te dagen om een week geen boodschappen te doen. Met week boodschappen ben ik meestal tussen de 30 en 60 euro per week kwijt. Ik wilde kijken of ik dit overhield wanneer ik met alles wat ik in huis had elke dag drie gerechten kon maken. Is dit mogelijk? Is dit moeilijk? Kan ik dit? Is er verleiding? Kijk mee en lees!

Maandag:

Ik begon de dag met een bordje pap. Melk heb ik altijd genoeg op voorraad en had nog twee pakken melk in de koelkast liggen. Ook zat er nog een beetje pap in het pak. Ik dronk er een mok koffie bij.

Als lunch at ik twee geroosterde boterhammen. Ik had gelukkig nog een half speltbrood in de vriezer liggen. Ik deed er wat gestampte muisjes op en maakte een cappuccino van gemalen koffiebonen en met mijn melkopschuimer  met melk  schuim voor erop.

Ik had de zondag voor maandag nog in de keuken gestaan voor een snack voor op mijn werk. Ik had nog drie overrijpe bananen én 2 appels. Ik besloot hiermee een bananenbrood te maken. Maar omdat ik geen suiker meer eet en in het recept van De Groene Meisjes voor goddelijk bananenbrood best veel suiker zit, besloot ik te kijken naar een suikervrije variant. Bij de reacties op de site van Chicks Love Food stond veel commentaar dat het niet zo’n goed recept was. Ik probeer er aan te wagen, want ik heb een goede oven en er komt zelden natte cake of brood er uit. Helaas was dit recept écht geen succes. Ik vond het beslag en de appeltjes smaken naar afwasmiddel, volgens mij is het enorm gaan gisten in de oven.

Dan de avond. Oh, god, oh god, wat voelde ik mij een student met deze maaltijd. Het was zo simpel en haast saai te noemen. Ik weet dat veel mensen dit misschien ’s avonds eten in de trant van ‘aardappel, vlees, groenten’, maar ik vond het een beetje magertjes. Maar ik had eenmaal twee zakken aardappelen dat ik nog over had van de Jumbo, waar het 1+1 gratis was. Lijkt altijd ontzettend voordelig, tot je er achter komt dat ik in mijn tiny house niet weet waar ik zes kilo aan aardappelen moet laten. Gelukkig houd ik wel heel erg van stamppot, dus dit verwerk ik er in. Helaas was het enige groenten wat ik nog in mijn voorraadkast had liggen een potje rode kool. Ik maakte dus een simpele puree van drie grote gekookte aardappelen, een vleugje melk, wat nootmuskaat en zout. Het potje rode kool warmde ik op in een steelpannetje en vond ver in mijn vriezer nog een vegetarische burger van kapitein Iglo. Wél mijn favoriete burger!

 

Dinsdag:

Ik kwam er achter dat ik nog een pak pap had en maakte dit op met 200 ml melk.

Als lunch wilde ik wat steviger eten, want ik had een crematie van een zeer dierbare persoon. Ik vond in de koelkast nog drie eieren. Ik klopte 1 ei luchtig in een kommetje met peper en zout en maakte een omelet. Dit deed ik op een boterham met er onder wat paprikaspread wat nog aangebroken in de koelkast stond.

Toen ik terug kwam van de crematie merkte ik pas hoe indrukwekkend dit is. Ik was moe, had hoofdpijn en had verdriet. Ik maakte een cappuccino en pakte een plakje peperkoek.

Om half zes begon ik honger te krijgen. Ik maakte volgens De Groene Meisjes de allerlekkerste hummus naar het recept van hun vriendin Jaimie. Het lijkt even een gedoe, maar in praktijk is het ontzettend makkelijk; je pakt een heel blik (bio) kikkererwten + 2/3e van het ‘sap’ uit het blik (400 gram), scheut olijfolie, 1 eetlepel tahin, 1 theelepel cayennepeper, 1 theelepel paprikapoeder, snuf zout en peper, 1 teentjes knoflook , sap van een halve citroen. Dit doe je bij elkaar in de blender en je hebt de allerlekkerste hummus ooit! Van het weekend had ik van mijn schoonmoeder een blik pompoensoep gekregen. Hier at ik twee borden soep van.

 

Woensdag:

Ik had nóg net genoeg om van het pak met pap nog twee keer van te eten. Ook had ik nog genoeg melk. Dus kon weer beginnen met mijn dagelijkse ontbijt wat een vast routine begint te worden! Ik dronk er een kop koffie bij en kwam tot mijn spijt er achter dat ik de bodem zag in het blik. Nét op tijd op gemaakt voordat ik moest werken dus, want koffie is een goede kick-start!

Ik heb de luxe dat mijn werkdag pas in de middag begint. Ik had nog wat pompoensoep over en maakte dit warm. Ook pita broodjes had ik nog en at er twee met een laagje hummus er op.

Omdat ik op mijn werk pauzes had, maar verstandig snoep. Keek ik mijn fruitla in de koelkast en zag ik nog appels liggen. Ik nam er twee mee en at dit in mijn pauze.

In de avond had ik geluk! Ik was uitgenodigd om met al mijn buren te eten. Dit doen we elke woensdagavond en dat is een van mijn favoriete dagen in de week. Het is zo leuk om iedereen te zien, iedereen te spreken en van elkaars levens op de hoogte te zijn. De kokkin van de avond had rijst met korma saus en broccoli en champignons gemaakt. Ontzettend lekker. Toen ik thuis kwam had ik zin in iets zoets, maar had niets te snoepen in huis. Ik maakte daarom mijn pot skyr open, en at dit met wat honingpops.

 

Donderdag:

Oops ik had mijn verslapen. Ik speelde vals; ik vond nog 1 euro in mijn losse centen bakje en kocht twee croissantjes bij de Jumbo. Bij het gebrek aan vers brood hebben…. En haastte mij snel naar mijn afspraak en at het daar met koffie op.

Op donderdag is het ook de dag dat ik sport. Zo zwem ik elke week een halfuur tot soms wel een uur baantjes in het wedstrijdbad. Ja, ik heb daarna altijd super honger, maar ik probeer dat altijd wel in te perken door niet meteen heel veel te gaan eten. Dit houd ik zeker al een halfjaar zo vol en dat werkt goed. Ik merk dat ik gespierder aan het worden ben en ben al zeven kilo afgevallen. Heel erg fijn! Om toch wat kracht te krijgen thuis maakte ik mijn laatste beetje pap op met melk. En at ik een banaan en een plakje peperkoek. En maalde ik mijn koffiebonen wat ik nog vond in mijn keukenkast tot koffie en warmde ik melk op. Zo dronk ik een cappuccino.

Later op de avond moest ik wachten tot mijn vriend terug komt van werk. Ik ben een vrij vroege eter. Ik eet meestal rond vijf en half zes. Omdat hij er pas is om half acht, besluit ik mijn soepmaker aan te zetten. Van 400 gram wortelen, 1 aardappel, 1 ui, 2 theelepeltjes kerriepoeder en 700 ml bouillon maak ik een wortelsoepje. Er op strooi ik wat koriander en een vleugje crème fraîche wat ik nog vond ik de koelkast. Ik heb nog 1 pitabroodje over en besmeer deze nog wat met hummus van eergisteren.

Mijn vriend is er om half acht. Ik had in de middag al een lasagne voorbereid. Het leuke van dit recept is dat je eindeloos kan variëren. Meestal is het voor mij een “kliekjes”-lasagne. Met de dingen dat ik nog in huis maak probeer ik altijd een Italiaanse ovenschotel te maken. Ik kwam een lekkere lasagne op de site van AH tegen. Met de dingen dat ik nog in huis maak probeer ik altijd een Italiaanse ovenschotel te maken.  Dit keer gebruikte ik het bolletje mozzarella dat nog in de koelkast lag. Een pot paprikasaus van de AH.  Diepvries tuinerwten. En diepvries prei á la crème wat nog in de vriezer lag. Ook lasagne bladeren heb ik altijd nog in mijn keukenkastje liggen. Tijdens het proeven dacht ik al ‘volgens mij zit hier totaal geen smaak aan’. Maar om alles weg te gooien vond ik ook zo zonde. Toen ik hem uit de oven haalde zag hij er prachtig uit, maar bij de eerste hap keek mijn vriend mij vies aan. ‘Schatje, maak hem maar zoals je hem normaal altijd maakt’. Het was echt niet te eten, zo vies was het. De schaal ging niet op en we hielden het bij een bordje.

Als toetje maak ik van mijn laatste twee eieren en een halve pot penotti brownies. Het recept had ik al een keertje gevonden op een kaartje van AH.  Als topping maak ik mijn spuitbus slagroom leeg.

Conclusie:

Wat is het ontzettend leuk om op deze manier creatief te mogen zijn. Je komt er achter hoeveel je eigenlijk bewaard, nog op moet en dat je meer in huis hebt dan je daadwerkelijk denkt. Verrassend genoeg zijn er met de meest uitlopende dingen nog gerechten te maken en wist ik veel dingen uit mijn hoofd. Wanneer ik het niet wist, was google een uitkomst. Je voert wat ingrediënten in en vaak rolt er vanzelf een recept uit. Vaak wel een succes, alleen bij de lasagne ging het totaal mis.

Of ik dit vaker ga doen? Ja absoluut. Ik kwam er achter dat ik veertig euro had bespaard door 1 werkweek geen boodschappen te doen. En ik gooide op deze manier veel minder weg.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu Title